Riktiga kanelbullar





Jag brukar använda mig av Rutiga Kokbokens recept på vetebullar. Det enda jag ändrar är mängden fyllning och kardemumma eftersom jag vill ha riktigt goda och saftiga bullar. Sedan har de en sådan bra meskrivning på hur man flätar ihop degen så att det blir jämnstora och snygga bullar! 


Ingredienser:

 100 g smör 
5 dl mjölk 
50 g jäst 
1 tsk salt 
1½ dl socker 
2 tsk kardemumma (använd mer om du vill ha en kraftigare smak) 
ca 1,3 liter vetemjöl 

Fyllning: 300 g rumstempererat smör 
2-2,5 dl socker 
2 msk kanel 


Gör så här: 

Smält smöret till bulldegen. 
Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37 grader). 
Smula ner jästen i en stor bunke och tillsätt lite av degspadet och rör tills jästen är upplöst. 
Häll i resten av degspadet, salt, socker, stötta kardemummakärnor och drygt 2/3 av mjölet. 

Arbeta degen blank och smidig för maskin eller för hand. 

Tillsätt mera av mjölet men spar lite till utkavling. 

Degen är färdigarbetad när den slätter degbunkens kanter. 
Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk på en dragfri plats till dubbel storlek (ca 1 timme). 

Blanda under tiden samman bullfyllningen till en slät smet. 
Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den med resten av mjölet. 
Degen är färdig när den släpper bänken och händerna. 

Kavla ut degen till ca 1 cm tjocklek. Bred fyllningen över degen så den bildar ett tunt lager över hela. Vik degen dubbel och skär remsor som är ca 3-4 cm tjocka, fast mittenremsorna behöver inte vara mer än ca 2 cm tjocka, detta för att undvika att få flera olika storlekar på de färdiga bullarna. Tvinna remsorna och snurra ihop till en fin rund form. 

Lägg bullarna på plåtar täckta med bakplåtspapper och låt jäsa till dubbel storlek (ca 1 timme). Pensla med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 250 grader i ca 5-10 minuter (tills gyllenbruna). 

Låt svalna under bakduk. 

Inga kommentarer: