Risotto med butternut squash


Den här risotton är vansinningt enkel att göra, men trots det en riktig festrätt.  Helt ljuvlig!  Jag har inte tidigare rekommenderat vin till någon rätt jag lagat, men någon gång måste ju vara den första.  Jag bara måste tipsa om ett Nya Zeländskt vin som heter Stoneleigh (Riesling, nr 6498) till denna ristotto. Dessa i kombination tar dig till himmelriket i smaksensationer en lördagkväll. Jag lovar. 


Risotto med butternut squash

4 dl avorioris
1 l grönsaksbuljong
1 1/2 dl vitt vin
3 schalottenlökar
3 matskedar olivolja
Ca 500 g buttennut squash
en rejäl klick smör

finhackad salvia
salt, svartpeppar

Chevreost

(några smörstekta kantareller)


Gör så här:

  • Riv squashen grovt i en bunke. 
  • Fräs finhackad lök på medelvärme i olivolja i en traktörpanna. Rör om då och då och passa så att löken inte bränns. 
  • Rör sedan ner riset tillsammans med löken och stek tills riset är helt belagt i oljan, rör sedan kontinuerligt tills riset är blankt och nästan börjar se genomskinligt ut. 
  • Häll i vinet i pannan och låt sjuda tills det avdunstat helt. 
  • Häll därefter över varm buljong i omgångar så att det precis täcker riset. 
  • Låt koka in innan du häller på mer. Rör regelbundet i riset och låt puttra på låg värme i 25-30 minuter, tills riset är kokt "al dente". 
  • Fräs nu den rivna squashen mjuk i en kastrull i några minuter tillsammans med en klick smör och finhackad salvia. Rör om regelbundet. När squashen är så mjuk att den går att mosa med en gaffel är den klar. 
  • Fortsätt att mosa den slät med en gaffel och tillsätt salt och svartpeppar. Rör sedan ner squashen i risottoriset. 


Om risotton blir för tjock, späd med mer buljong. Servera risotton med skivad/smulad chevre och toppa eventuellt med smörfrästa kantareller.





Inga kommentarer: