Sommaren närmar sig och då ska maten vara enkel. Ljumma sallader går att äta både som lunch och middag och går dessutom att variera i oändlighet. Rödbetor och fetaost är sedan länge en favorit. Tillsammans med det salta baconet, linserna och fräscha ärtskotten är denna sallad alldeles ljuvlig!

4 pers
400 g färska rödbetor
1 dl gröna linser
100 g babyspenat eller rucola
1 pkt bacon
100 g fetaost
ärtskott
1 dl rostade solroskärnor
Vinägrett
4 msk olivolja
2 msk vit balsamvinäger
citronsaft från 1/2 citron
salt peppar
smaka av med en klick dijonsenap och flytande honung
Man kan även ha i dinkelgryn eller matvete för en matigare sallad.
Koka rödbetorna mjuka med skalet på. Skala och skär dem i klyftor. Koka linserna i ca 20 minuter i lättsaltat vatten. Låt dem rinna av. Skär baconet i bitar och stek det knaprigt. Låt rinan av å hushållspapper. Fördela salladen på ett fat och därefter linserna. Lägg på rödbetor, bacon och smula över fetaost. Garnera med rostade solroskärnor och ärtskott. Servera med vinägretten och gott bröd, gärna ljust surdegsbröd.
Receptet kommer från Smaker från Saltå Kvarn
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar