Pastasallad à la Gina



I går fyllde min man år och vi firade det med en födelsedags-picknick i Rålandshovsparken på Kungsholmen tillsammans med några vänner. Jag gjorde en lunchsallad från boken Under valnötsträdet som bl.a innehåller massor av recept på plockmat, sallader och pajer som passar utmärkt som picknick-mat.


Pastasallad à la Gina

Recept för 4 personer huvudrätt/8 personer buffé

250 g penne eller annan pasta
10-12 soltorkade tomater i olja
1 dl svarta oliver
1 1/2 msk torkad tomjan
1 tsk flingsalt
ca 1 tsk svartpeppar ur kvarn
200 g mozarellaost
150 g jamón serrano, parmaskinka
1 rejäl bunt rucolasallad
ca 25 basilikablad

Dressing:
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
3 msk vit balsamvinäger
1 tsk flytande honung
6-7 msk olivolja


Gör så här:
Börja med dressingen.
Krossa vitlöksklyftorna och låt dem dra i vinägern, honungen och saltet i ca 20 min.
Koka under tiden pastan. Skölj hastigt i kallt vatten, låt rinna av och lägg i en skål. Plocka ur vitlöken ur dressingen och tillsätt olivoljan. Slå dressingen över pastan. Tillsätt de soltorkade tomaterna skurna i strimlor (enklast med kökssax) oliverna, timjan samt salt och peppar. Blanda starx före servering i mozarella i bitar och strimlad lufttorkad skinka. Strö sist över rucola och basilikabladen.

Tips: Om man ska ta med salladen är det bästa att förvara skinkan, rucolan samt basilikan i separata burkar och blanda i hop med övriga salladen strax innan man ska äta.

Inga kommentarer: