"glöhöpper"



d.v.s glödhoppor, pannbröd eller rieska. Kärt barn har många namn. Här i Värmland säger man "glöhöpper". Det är ett jättegott bröd som går snabbt att göra, därav namnet, de hinner knappt vända i pannan innan de är klara! Perfekta till soppa ( du hinner göra dem medan soppan puttrar) till mellanmål eller till utflykten.

Du behöver
1/2 liter filmjölk
1 1/2 liter rågsikt
1 dl sirap
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat

Gör så här
Blanda rågsikt, salt och bikarbonat i en bunke. Häll filmjölk och sirap i mjölblandningen och arbeta ihop till en deg. Dela degen i ca 12 bitar eller fler beroende på hur små du vill ha dem. Rulla bitarna till bollar och kavla sedan ut dem, gärna med en kruskavel. Har du igen går det bra att kavla med en vanlig kavel och sedan nagga dem med en gaffel. Grädda dem i en osmord panna, gärna gjutgärn på medelvärme tills de får fin färg.

Servera nygräddade med ost och smör.

1 kommentar:

GLÖHÖPPAN sa...

Blev glad när jag hittade detta recept . på slutet av 70-talet fann jag det i 1 tidning , vi tyckte om det hela familjen ,receptet försvann . men nu fann jag det till vår stora glädje . NU BLIR DET GLÖHÖPPER IGEN .....EWA med FAMILJ ....