Sannas plättar


Jag fortsätter med ett recept på
hälsosam powermat. Detta recept kommer från Sannas Matbok - för den självläkande människan. K
okboken innehåller över 140 nyttiga recept utan tar också upp det senaste inom näringsforskning. Det nya är att äta IFD-mat, den inflammationshämmande maten som sägs stärka immunförsvaret.

Detta är en favorit hos oss som frukost- eller mellanmålsplättar.
Perfekt även som kallt tilltugg i matsäcken till förskolan.

Ingredienser:
1 dl havregryn, 2 ½ dl vatten, 2 ägg, ½ dl nymalda linfrön, 1 dl sojamjöl, 1 dl vatten, 1-2 tsk kardemumma, ½ dl hackad mandel, 1-2 tsk bakpulver, 1-2 bananer skurna i små bitar. Kokosfett (eller smör) till stekning.


Gör så här: Blanda havregryn och vatten och koka några minuter (eller ta färdig överbliven gröt från frukosten). Låt svalna. Vispa ägg och rör ned i gröten. Blanda i övriga ingredienser och sist bananen. Klicka ut i gjutjärnspanna och grädda på medelhög värme. Det tar lite längre tid än vanliga plättar eftersom de här blir tjockare.

Servera med bär, frukt i tärningar, lite riven kokos, honung, en klick grädde eller turkisk yoghurt eller kesella.


Obs! Om jag gör dessa till vår 9-månaders bebis utesluter jag linfrön och använder bovetemjöl eller dinkel i stället för sojamjöl.




Inga kommentarer: