Glad påsk!

Jag vill önska er läsare en glad påsk! Hoppas ni får varmt och soligt väder och att ni hinner njuta av god mat. Nedan ett par länkar till sidor som jag gillar med påskinspiration.








Påskgodis

Råsmart familjs facebook-sida kan du hitta dessa recept på blodsockervänligt påskgodis om du vill unna dig något gott och samtidigt få i dig en massa nyttigheter. Jag älskar nötter - så jag ska definitivt testa dessa recept!

Pekanrutor
1,5 dl pekannötter
1 dl dadlar
1 msk kokosfett
lite ekologiskt vaniljpulver (eller kanel)

Kör nötterna i en matberedare, så att de bli finmalda. Därefter även dadlar, kokosfett och krydda. Kör vidare och tillsätt eventuellt lite vatten så att "degen" håller ihop. Platta ut mellan bakplåtspapper, skär i rutor och dekorera med en pekannöt. Förvara kallt.


Påskgul mjukglass

250 gram fryst mango
1 näve cashewnötter (eller 1/2 avokado)
2-3 msk vassleprotein (gärna med vaniljsmak) eller 1 ägg
Lite kokande vatten

Kör nötter, protein och mango på hög hastighet i en mixer, tillsätt lite kokande vatten medan du kör, så blir den som mjukglass i konsistensen. Skeda upp i skålar, dekorera med gojibär.


Kokosbollar
2 dl riven kokos
1 dl dadlar
2 msk kokosolja
lite ekologiskt vaniljpulver
lite vatten

Mixa alla ingredinser i en matberedare på hög fart. Rulla smeten till små fina vita bollar. Smakar ljuvligt. Bjud, dela, njut!



Örtbakad laxfilé

I helgen bjöd vi på lunch här hemma. Jag hade köpte en hel laxsida och hittade detta recept på örtbakad lax i boken Under valnötsträdet. Laxen blev jättegod med en fräsch smak av alla örter. Hemligheten är att den gravas lätt innan den bakas i ugnen. Rekommenderas varmt nu i påsk på exmpelvis ett buffébord eller till huvudrätt.



Örtbakad laxfilé

ca 6 personer

1 1/2 kilo laxfilé i hel bit med skinn
1 msk socker + 2 tsk salt
1/2 grovstött vit- eller svartpeppar
1 msk rapsolja, majsolja eller olivolja
1 1/2 dl färska örter

Gör så här
Lägg laxfilén i en ugnsfast form.
Blanda i hop salt, socker och peppar och gnid in köttsidan.
Täck över med plast och ställ i kylen i 2 timmar.
Värm sedan ugnen till 200°.
Skrapa bort lite av saltblandningen.
Pensla köttsidan med lte olja.
Strö över finhackade örter (persilja/dill/basilika/oregano/mejram/timjan etc)
Klappa in örterna med handen.
Sätt in formen och ugnsbaka laxfilén i 20-25 minuter.

Servera med små kokta potatisar, sockerärtor, rädisor och grönsallad samt sommarsås ( se nedan)

Sommarsås från Norrgårde
2 dl créme fraiche + 3 msk majonäs
1/2 tsk dijonsenap
1 pressad vitlöksklyfta ( kan uteslutas)
flingsalt och svartpeppar ur kvarn
2 msk vardera av hackad dill och finskuren gräslök

Blanda allt och smaka av med salt och peppar. Lår röran mogna i kylen i 30 minuter.


Recepten kommer från boken Under valnötsträdet

Latte på havremjölk - Havrelatte!

Latte är gott - men det är många som är överkänsliga mot mjölkprotein och laktos. Sojalatte går det hitta på många caféer - men soja är ju också ett allergiframkallande ämne. Men så fick jag ett tips om latte på havremjölk - som visade sig funka alldeles utmärkt! Nedan följer ett recept på en snabbvariant - som variantion till sin "vanliga" latte eller om man inte tål varken mjölk eller soja.




2 dl havremjölk
1-2 tsk snabbkaffepulver beroende på hur stark du vill ha din latte
1 tsk kokossmör
(en gnutta kanel)


Vispa upp havremjölken och kaffepulver i en liten kastrull på medelhög värme tills mjölken börjar skumma och kaffepulvret löst upp sig. Lägg i kokossmöret och krydda eventuellt med kanel. Rör och drick! Mums!


Hemmagjord glass (mjölkfri glass)

I dag är det fredag - och de flesta har någon form av fredagsmys. Här blir det fredagsmys med glass. Denna glass får man även äta som mellis. Till och med före maten, om man vill, för det är en nyttig glass - och god. Det viktigaste! Smakar inte parfym eller konstgjort. Mums! (Dessutom är den mjölkfri)






Ingredienser

1 avokado
1 banan
2 dl frysta hallon
2 msk havremjölk


Kör avokado och banan tillsammans med frysta hallon och havremjölken i mixern till en slät konsistens. Häll upp i glasssformarna och stick i pinnen. Klara efter ca 1 h i frysen och voilà - en hallonisglass. Avokado och banan gör att glassen håller formen och inte smälter på en gång.

Föredrar du hellre glass åt sorbethållet ska glassen ätas direkt efter den mixats. Viktigt är dock att hallonen är frysta när de mixas. Häll upp i fina skålar och toppa med lite rostade nötter.

Glassformarna hittade jag på Ikea.


Trevlig fredag!


Frukost-smoothie (foodie!)

Just nu sopas gatorna utanför mitt köksfönster - det måste väl vara det säkraste vårtecknet? I går luktade det vår ute och jag gick en promenad utan mössa. Nu säger vi att den är här - på riktigt. Firar in våren med en riktig vitamininjektion, "morning green" från "Råsmart familj" som är den kokbok jag fastnat i för tillfället. Hon som skrivit boken kallar dessa mat-smoothies för "foodies" - och det är ju precis vad det är. Se ingredienserna. Gott är det dessutom. En ny frukostfavorit helt klart!



2 glas

2 dl soja- ris eller havremjölk
1 banan
5 bitar djupfryst spenat
1 dl blåbär
2 msk proteinpulver (jag använder sojaprotein)

Mixa och drick!




Snabba lingonlimpan

Denna snabblimpa är perfekt när man tröttnat på köpbröd och inte orkar knåda och jäsa i evigheter. Jag brukar röra i hop denna limpa medan jag lagar middag för att ha ett saftigt bröd till frukosten dagen efter. Ofta brukar en bit av limpan gå som kvällsmacka. Allt bröd är väl alltid godast nygräddat!




Ingredienser

1 st

2 dl havregryn
5 dl siktad dinkelmjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl russin
1 dl grovhackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl havremjölk/yoghurt/filmjölk
1/2 dl flytande honung
1/2 dl lingon (eller lingonsylt)


Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i havremjölk, honung och lingon. Klicka ner smeten i en smord, avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min - 1 tim. Stjälp upp limpan och låt den svalna under bakduk.



Mjuka äggvåfflor med rismjöl

Med inspiration från "råsmart-tänket", som har fastnat lite i mitt huvud, (d.v.s att äta sådant man mår bra av och som kroppen kan använda på en gång till energi) har jag komponerat ihop detta våffelrecept, med rismjöl, ägg och kokosfett. Mättande och fulla av energi. Perfekt till mellis eller efter en sopptallrik.



Mjuka äggvåfflor

ca 6-8 laggar

3 dl rismjöl
4 dl havremjölk
3 msk kokosfett
3 ägg
1 tsk bakpulver

Smält kokosfettet i mikron eller i en kastrull. Låt svalna. Blanda rismjöl och bakpulver med hälften av mjölken till en jämn smet. Vispa i äggen och tillsätt resten av mjölken och koksfettet. Hetta upp våffeljärnet och smörj järnet med lite koksfett innan du gräddar första laggen. Sedan behövs järnet det inte smörjas mer, då det räcker med fettet som är i smeten.

Servera med bär och en klick grädde/sojagrädde eller kesella.


Thaimat för bebisar

Vår 9-månaders lilla (stora) kille äter som en häst. Det verkar som det inte finns någon botten i honom alls. Jag vill att han ska vänja sig vid många olika smaker då vår äldsta kille är lite kinkig. Vår bebis får allt vi äter men i en variant som passar en bebis, med hänsyn till de allmänna råd som finns om bl.a. salt, nötter, hårdstekt mat, honung etc. När vi andra åt kykling-wallenbergare härom dagen fick bebis denna thaiinspirerande gryta - som blev en succé!




Lillens thaigryta

ca 150 g kycklingfärs
ca 2 dl kokosmjölk
1 tsk malen koriander
3 msk finhackad paprika
1-2 finhackade schalottenlökar

1 dl jasminris

Gör så här:
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Stek schalottenlöken och paprikan mjuk i rapsolja i en kastrull. Tillsätt kycklingfärsen och häll på kokosmjölk så att det täcker färsen precis. Låt allt puttra i ca 10 minuter eller tills färsen är genomkokt.

Servera med ris eller mixa riset och kycklinggrytan till valfri konsistens. Späd med mer kokosmjölk om det behövs.

Jag mixade riset och grytan några varv med en mixerstav till vår 9-månaders bebis.

Grytan står sig i kylen några dagar. Frys annars in i iskubslådor. När de frusit till sig kan du lägga över dem i påsar och därifrån sedan plocka upp några bitar i taget. Det går bra att frysa riset och grytan för sig.




Sannas plättar


Jag fortsätter med ett recept på
hälsosam powermat. Detta recept kommer från Sannas Matbok - för den självläkande människan. K
okboken innehåller över 140 nyttiga recept utan tar också upp det senaste inom näringsforskning. Det nya är att äta IFD-mat, den inflammationshämmande maten som sägs stärka immunförsvaret.

Detta är en favorit hos oss som frukost- eller mellanmålsplättar.
Perfekt även som kallt tilltugg i matsäcken till förskolan.

Ingredienser:
1 dl havregryn, 2 ½ dl vatten, 2 ägg, ½ dl nymalda linfrön, 1 dl sojamjöl, 1 dl vatten, 1-2 tsk kardemumma, ½ dl hackad mandel, 1-2 tsk bakpulver, 1-2 bananer skurna i små bitar. Kokosfett (eller smör) till stekning.


Gör så här: Blanda havregryn och vatten och koka några minuter (eller ta färdig överbliven gröt från frukosten). Låt svalna. Vispa ägg och rör ned i gröten. Blanda i övriga ingredienser och sist bananen. Klicka ut i gjutjärnspanna och grädda på medelhög värme. Det tar lite längre tid än vanliga plättar eftersom de här blir tjockare.

Servera med bär, frukt i tärningar, lite riven kokos, honung, en klick grädde eller turkisk yoghurt eller kesella.


Obs! Om jag gör dessa till vår 9-månaders bebis utesluter jag linfrön och använder bovetemjöl eller dinkel i stället för sojamjöl.