Det första vi fick börja att laga på matlagningskursen var röd currypasta. Röd currypasta används som smaksättare i wokrätter, i grytor med kokosmjölk och i soppor. Det som skiljer röd och grön curry åt är att röd curry görs på torkad röd chili och grön curry görs på grön färsk chili. Det finns ju många chilisorter, men den vi använde till denna pasta kallas för Thai chili eller Birds Eye Chili. Namnet "Bird eye" menade kocken att den fått för att den torkas ute i solen och att fåglarna då sprider runt fröna - vilket leder till nya chilis.
Jag har prövat att göra pastan igen sedan vi kom hem och hittade då alla ingredienser i en thaibutik, utom kaffir lime som är svårt att få tag på i sverige. Den går dock att ersätta med "vanlig" lime.

Alla ingredienser till den röda curry pastan
Ingredienser - Röd currypasta
1 msk rostade korianderfrön
1 msk rostade kumminfrön
5 torkade och urkärnade chilis
1 msk salt
5 finhackade shalottenlökar
10 hackade vitlöksklyftor
1 msk fint hackad galangal
1 msk finhackat citrongräs
1 msk fint hackad kaffir lime/lime
2 msk hackad korianderrötter
1 msk räkpasta (som värms i en bit folie i stekpannan innan den tillsätts)
Gör så här:
- Rosta korianderfrön i en torr stekpanna i 4-5 sekunder, tillsätt sedan kumminfröna och rosta i ytterligare 4-5 sekunder.
- Stöt fröna tillsammans med svartpepparkorn i en mortel tills de är finstötta. Häll över i en skål och ställ åt sidan.
- Mortla chili och salt väl.
- Tillsätt sedan galangal, citrongräs, kaffir lime/lime, korianderrötter, vitlök och schalottenlök och stöt dem till en fin massa.
- Tillsätt tillslut koriander-, kummin- och pepparmixen samt räkpasta och fortsätt mortla till en len och fin pasta.
Om du blir trött i armen (för man får hålla på ett tag och beghöver en stor mortel) så går det bra att köra den i mixern på slutet. Observera också att måtten i receptet är godtyckliga beroende på hur stora t.ex. lökarna är o.s.v. Man får pröva sig fram helt enkelt.
Pastan står sig i en månad i kylskåp i en burk medtätslutande lock.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar