Ratatouille med fetaostcrème och frön

Dagens söndagsmiddag blev en ratatouille. Godaste receptet hittade jag i boken Smaker från Saltå Kvarn.



Rätten blir allra godast med ekologiska grönsaker och krossade tomater, färska kryddor och riktig fetaost gjord på får- eller/och getmjölk.


4-6 personer

2 mellanstora zucchini
3 paprikor, olika färger
3 gula lökar
300 g champinjoner
olivolja
3 vitlöksklyftor
2 tsk timjan
2 tsk oregano
2 tsk basilika
1 tsk salt
svartpeppar
2 burkar krossade tomater
1 tärning grönsaksbuljong
200 g god fetaost
2 dl créme fraiche
1 näve rostade kärnor, till exempel solros, pumpa


Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Skär grönsakerna i ganska stora bitar. Lägg zucchinibitarna i ett durkslag, salta dem lätt och låt dem dra i 20 minuter så att de vattnas ur. Torka sedan bitarna med hushållspapper. Hetta upp olja i en stor tjockbottnad gryta och fräs alla grönsaker tillsammans med kryddor och vitlök i cirka 5 minuter. Tillsätt de krossade tomaterna och buljongtärningen och låt alltihop koka försiktigt i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Olja en ugnsfast form och häll ned ratatouillen. Blanda smulad fetaost med créme fraiche och klicka ut röran här och där över ratatouillen. Strö över kärnor och gratinera i ugnen i cirka 10-15 minuter, tills fetaosten fått fin färg.





2 kommentarer:

Camilla Alvén sa...

Det här ser fantastiskt gott ut! Tror bestämt att jag ska laga detta till middag idag, förmodligen gör jag lite köttbullar till så familjens köttätare blir nöjda också.

Ha det bra

Ann-Louise sa...

Vilka vackra färger! Rätten låter supergod och jag kan tänka mig att den skulle passa perfekt ihop med sej eller torsk.