Det har blivit mycket soppa här under hösten. Det är enklet, gott och går att göra på nästan vad som helst och därmed föränderlig i oändlighet. Potatis- och purjolöksoppa är en klassiker och en underskattad sådan.

4 portioner
ca 8 potatisar (600-700 g)
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
1-2 msk rapsolja
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl créme fraiché
Gör så här
- Skala potatisen och skär den i skivor. Ansa purjolöken, ta bort den grova yttersta delen och strimla den tunt.
- Fräs potatis och purjolök i olja i en kastrull utan att det tar färg. Tillsätt vatten och buljong. Låt allt koka under lock på svag värme till potatisen är mjuk (sönderkokt), ca 15 minuter.
- Vispa kraftigt för hand med en ballongvisp eller kör med mixerstav till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar. Rör i créme fraichén. Späd med vatten eller om soppan är för tjock.
Garnera gärna med hackade örter, t.ex. persilja, körvel eller basilika och servera med brödkrutonger.
Brödkrutonger
4 portioner
4 skivor vitt bröd
olja eller smör att steka i
salt och malen vitpeppar
Skär brödet i cm-stora tärningar eller på längden i stavar. Stek dem gyllenbruna i olivoljan och krydda med salt och peppar. Vill du ha ytterligare smaksättning kan du riva lite färsk vitlök och blanda med oljan innan du steker brödbitarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar