Potatis- och purjolöksoppa

Det har blivit mycket soppa här under hösten. Det är enklet, gott och går att göra på nästan vad som helst och därmed föränderlig i oändlighet. Potatis- och purjolöksoppa är en klassiker och en underskattad sådan.



4 portioner

ca 8 potatisar (600-700 g)

1 purjolök

1 vitlöksklyfta

1-2 msk rapsolja

1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar

1 dl créme fraiché


Gör så här

  1. Skala potatisen och skär den i skivor. Ansa purjolöken, ta bort den grova yttersta delen och strimla den tunt.
  2. Fräs potatis och purjolök i olja i en kastrull utan att det tar färg. Tillsätt vatten och buljong. Låt allt koka under lock på svag värme till potatisen är mjuk (sönderkokt), ca 15 minuter.
  3. Vispa kraftigt för hand med en ballongvisp eller kör med mixerstav till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar. Rör i créme fraichén. Späd med vatten eller om soppan är för tjock.

Garnera gärna med hackade örter, t.ex. persilja, körvel eller basilika och servera med brödkrutonger.



Brödkrutonger


4 portioner


4 skivor vitt bröd
olja eller smör att steka i
salt och malen vitpeppar


Skär brödet i cm-stora tärningar eller på längden i stavar. Stek dem gyllenbruna i olivoljan och krydda med salt och peppar. Vill du ha ytterligare smaksättning kan du riva lite färsk vitlök och blanda med oljan innan du steker brödbitarna.


Inga kommentarer: