Amerikanska minipannkakor

Helgfrukost är bland det bästa jag vet, att ha tid att fixa i ordning en riktig brakfrukost och sitta länge vid bordet. En söndagsfavorit är dessa amerikanska pannkakor som är superlätta att göra. När jag var hos mina föräldrar i Värmland i sommar åt vi dem med hjortronsirap och nyplockade smultron. Tillbehören går givetvis att förändra i oändlighet och efter säsong, men här är några förslag: Färska bär, flytande honung, lönnsirap, stekta äppelbitar med kanel, hallonsylt, blåbärsylt...listan kan göras lång.


ca 15 st

1 ägg
2 dl filmjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk socker
1/2 tsk salt
2 msk smör

Vispa samman ägg och filmmjölk. Tillsätt de torra ingredienserna. Smält matfettet och vispa eller rör ner det i smeten. Smeten skall vara tjock. Hetta upp en plättlagg eller liten stekpanna och smörj den första laggen. Klicka ut ganska rikligt med smet i hålen. Grädda tjocka pannkakor på svag värme.

Tips:
Dessa pannkakor går utmärkt att grädda i förväg. Lägg dem på en ugnsfast form med folie över och ställ in i ugn i 200° i några minuter före servering.

Inga kommentarer: