Blixtkaka

Detta recept är utmärkt om man ska baka till många. Jag gjorde tre sådana här långpannor till ett 60- och 2-års kalas. Blev uppskattad av både stora och små. Servera kakan med glass, grädde eller vaniljsås. Dekorera med färska jordgubbar.




1 långpanna

200 g smör eller margarin
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
5 ägg
4 dl
2 tsk bakpulver
1 dl vatten
500 g jordgubbar och/eller rabarber i småbitar

1. Sätt ugnen på 175ºC. Smörj en långpanna, ca 30 x 40 cm, med matfett eller lägg i ett bakplåtspapper.
2. Smält matfettet i en kastrull, låt det svalna.
3. Rör ner socker, vaniljsocker och ägg i matfettet. Blanda mjöl och bakpulver, rör ner det och till sist vattnet. Bred ut smeten i formen och lägg på bären och strö över garneringen.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Låt kakan svalna. Skär den i bitar.
Och det bästa av allt; Ingen disk, allt görs i en kastrull!


Tips:
Andra smakalternativ:
Ca 500 g plommon, nektarin eller äpplen i bitar, hallon, blåbär eller vinbär. Strö på pärlsocker, solrosfrön, pinjenötter och/eller mandel



Recept från Ica

Inga kommentarer: