Så, vips var alla helger är över, och vad längtar man inte efter då om inte lite basic vardagsmat! I alla fall jag. Mycket grönt, snabbt och lätt.
Här nedan en värmande soppa i den fortfarande rådande vinterkylan.


Mixad rödbetsoppa
4 port
1 rödlök
1 morot
1 selleristjälk
1 msk olivolja
8 dl vatten
2 1/2 msk grönsaksbuljong
2 lagerblad
ca 500 g råa skalade rödbetor
3 skalade potatisar
4 dl mjölk
saften av 1/2 citron
salt och peppar
krasse till dekoration
Gör så här
Finhacka lök, morot och selleri. Fräs upp hacket i olja i en tjockbotttnad kastrull på medelvärme tills det mjuknar. Häll på vatten och buljong och låt koka upp. Lägg i lagerblad. Skär rödbetor och potatis i grova bitar och lägg i. Låt koka 20-25 minuter. Ta bort lagerbladen. Mixa soppan till en krämig konsistens, späd sedan med mjölk på svag värme. Tillsätt citronsaften och smaka av med salt och peppar. Klipp krasse över och ringla över lite god olivilja.
Recept från Bo Hagströms kokbok - från mormor till medelhavet
-------
Bruscetta med bön- och fetaost röra
4 port
4 skivor lantbröd
2 vitöksklyftor
1 msk olivolja
1 1/2 dl kokta canellibönor
1 dl hackad basilika
25 g fetaost
1/2 dl turkisk yoghurt
salt och svartpeppar
Stek brödskivorna gyllene i en stekpanna. Ta en halv vitlöksklyfta och gnid in ena sidan på varje bröd med den. Mixa samman bönorna med de övriga ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Bred ut på brödskivorna.
Recept från Smaker från Saltå Kvarn
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar