Julgodisfavoriter

Just nu befinner jag mig i Jämtland för att fira jul med min mans familj. Mina svärföräldrar står för jumaten och jag har lovat att göra julgodis. Detta är några av mina absoluta favoriter.


GOD - JUL
önskar Bloggomaten!



Smörkola

Cirka 50 stycken
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

.


Gör så här

Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.

Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.

Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning (se nedan) eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.

Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.


--------

Rocky Road
12 kakor
600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter

Gör så här

1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).

2. Blanda samtliga ingredienser.

3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.

4. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.



---------


Knäck

ca 50 st

2 dl strösocker

2 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap

2 msk smör

1 dl skållad hackad mandel


Gör så här

1. Blanda strösocker, vispgrädde och sirap i en stor tjockbottnad kastrull med höga kanter.

2. Koka utan lock och rör om då och då tills termometern visar 122° eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast och hård. Koktid ca 15-30 minuter.

3. Tillsätt smör och mandel.

4. Häll smeten i en kanna och fördela knäcken i små formar (gärna ischokladformar så lossnar knäcken enkelt när det är dags att äta).

5. Låt knäcken stelna. Förvara i kyl.

Inga kommentarer: