Saffransbullar

Glad 1:a advent!
Här har vi skapat lite julstämmning i dag och bakat saffransbullar och gjort en pepparkaksdeg, men den ligger fortfarande i kylen. Det har även blivit några åk i pulkabacken då Stockholm fått ganska mycket snö senaste dagarna. Jag vill dela med mig av dessa saffransbullar då de var de godaste någonsin! Saftiga bullar med smak av både saffran och kardemumma. Kan ju inte bli bättre, eller hur!



1 Grunddeg:

2 kuvert saffran, à 0,5g
1 msk sprit
150 g smör
6 dl lättmjölk
50 g jäst för söta degar
0,5 burk kesella, á 250g
2 dl strösocker
1 ägg
0,5 tsk salt
19 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g smör, rumsvarmt
2 tsk nystött kardemumma
500 g mandelmassa

Pensling:
ägg
pärlsocker
sötmandel, hackad


Gör så här:
Kesellan gör att bullarna blir saftiga längre. För att få ut maximal saffranssmak kan man låta den ligga i sprit, som har en fantastisk förmåga att dra ut smakerna.

Receptet ger ca 45 bullar

1. Stöt saffranet med 1 tsk socker och häll på eventuell sprit.
2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli fingerljum (37°).
3. Finfördela jästen i en bunke och häll den fingerljumma degvätskan över.
4. Blanda ner saffran, kesella, socker, ägg och salt. Tillsätt det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg.
Strö över lite mjöl och låt jäsa ca 50 min.
5. Ta upp degen och kavla ut till två stora rektanglar. Bred på smör med kardemumma. Hyvla mandelmassan
med osthyvel och täck degen med skivorna. Rulla ihop. Skär i 2–3 cm tjocka skivor och lägg i formar.
6. Jäs ca 30 min under duk. Sätt ugnen på 250°.
7. Pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker och mandel. Grädda mitt i ugnen ca 8 min.



Källa: Maud Onnermarks bok, Lättbakat.


Inga kommentarer: