En variant av Lahm bi ajeen– Pizza från Mellanöstern

Jag blev inspirerad av ett recept i dagens DN söndag och var såklart tvungen att testa. Söndagmiddagen blev således en pizza till far på hans dag. Det finns risk för att det kommer att lagas pizza ofta här hemma om det var så här enkelt och gott!



4 pizzor


4 mjuka tunnbröd eller pitabröd (Jag gillar det Libanesiska pitabrödet från Orientbröd)

4 vitlöksklyftor

400 g lammfärs eller nötfärs

2 msk olivolja

1 tsk salt

2 tsk spiskummin

1 tsk milt paprikapulver

½ tsk mald kanel


tomatsås (se nedan)

200 g fetaost

ruccola till topping


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250°. Finhacka löken och vitlöken och fräs i olivolja i en panna ett par tre minuter. Lägg i färsen och fräs tills denna brynts.

2. Salta och krydda med spiskummin, paprikapulver och kanel. Smaka av.

3. Bred ut tomatsåsen över bröden. Lägg sedan färsen ovanpå. Smula sönder fetaosten och strö övrer. Grädda pizzorna i ugnen i cirka 5-10 minuter (beroende på vad det är för bröd) tills bröden börjar på lite färg på kanterna. Ta ut pizzorna.

4. Toppa med ruccola och eventuellt yoghurt.


----------


Tomatsås

2 dl

1 msk olivolja

1 finhackad gul lök

1 finhackad vitlöksklyfta

1 tsk rosmarin

1 burk krossade tomater

1 tsk tomatpuré

2 tsk strösocker

1 dl vatten

½ tsk salt


Gör så här:

Värm oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs lök och vitlök tills bitarna mjuknat och blivit genomskinnliga utan att få färg. Tillsätt oregano och låt fräsa ytterligare någon minut. Häll i tomatkross, tomatpuré, socker och lite vatten. Låt sjuda utan lock tills såsen blivit ganska tjock och trögflytande. Smaka av och låt såsen svalna.



Se fler pizzarecept på DN:s sajt här





Inga kommentarer: