Jag hörde på radion för ett tag sedan att varje svensk slänger 100 kg mat per år, vilket inte är klokt! Släng aldrig mat! Det går alltid att få i hop någon eller flera olika små rätter. Flera matsajter, t.ex. tasteline har en tjänst där man kan skriva in vilka råvaror man har hemma och sedan ger den förslag på recept. Ju mer man tränar på detta ju bättre blir man på att improvisera. Vad är det som säger att alla i familjen måste äta samma rätt? Eller att man inte kan äta flera små rätter vid samma middagstillfälle. Man kan göra flera olika små tapasrätter av det mesta.
Det blir ofta "ta vad man haver" mat här hemma. Ofta tycker man att middagsmaten ska vara så varierad men man har inga problem med att äta samma frukost dag ut och dag in. Det kanske inte gör så mycket om man äter samma middag två eller tre gånger under samma vecka i bland.
I dag fanns det rödbetor, fetaost och gröna linser kvar sedan rödbetssalladen i söndags vilket resulterade i denna rätt.


Skär upp blandade rotfrukter (potatis, kålrot, morötter, palsternacka, rödbetor etc) i en form. Ringla över olivolja och salta. Rosta i ugnen i 200° ca 20 minuter tills de blivit mjuka. Koka samtidigt önskad mängd gröna linser. Släng ner en grönsaksbuljöngtärning i vattnet för mer smak. Blanda sedan linserna med rotgrönsakerna och smula över fetaost. Dra några drag med svartpepparkvarnen och dekorera med basilika. Blanda en sås på turkisk yoghurt och pesto och servera till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar