
Eftersom jag har varit ledig denna vecka passade jag på att hälsa på Kalles dagmamma under eftermiddagen i dag och hade då med mig dessa "smurfbullar" som jag bakat tidigare under dagen. Bullarna blev urgoda och lite mindre söta än "vanliga" bullar. Receptet är hämtat från Renée Voltaires kokbok "En bulle i ugnen".
30 bullar
250 g smör
1 liter mjölk
100 g jäst
4 dl fruktsocker eller råsocker
1 tsk kardemumma
en nypa havssalt
2,4 liter dinkelsikt
2 ägg till pensling
Fyllning
ca 500 gram frysta blåbär
några nypor fruktsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till fingervarmt. Häll över blandningen i en bunke. Smula ner jästen och rör tills den löser sig. Blanda socker, kardemumma, salt och hälften av sikten. Arbeta degen ordentligt och tillsätt resterande dinkelsikt efter hand. Låt degen jäsa i 40 minuter. Dela degen i två bitar. Kavla ut degarna till två stora rektanglar. Lägg på blåbärsfyllningen på rektanglarna. Rulla i hop till två avlånga rullar och skär dem i 15 skivor var. Lägg ut bullarna på bakplåtspapperklädda plåtar och låt dem jäsa i 15 minuter. pensla med äggen. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar