En favorit från helgen...


...Nudelsallad på vietnamesiskt vis.

I senaste numret av Salt och Peppar (VI:s tidning) blev jag inspirerad av olika recept med nudlar. Jag fastnade genast för denna rätt och den blev lika god som den verkade. Den kommer absolut att tillagas i vårt kök igen!


400 g utskuren biff i tunna skivor/strimlor

2 msk rapsolja


Marinad:

3 vitlöksklyftor

2 citrongräs (den vita delen)

1 msk fisksås

1 tsk farinsocker


Nudelsallad:

150 g tunna risnudlar

250 g blandad sallad

0,5 gurka

2 salladslökar

0,5 rödlök

1 kruka mynta

1 kruka koriander

100 g jordnötter

150 g färska böngroddar

3 dl rivna morötter




Gör så här:


1. Skär köttet i tunna strimlor. Pressa vitlöken. Krossa och fi nhacka

citrongräset. Blanda med fisksåsen och sockret.

2. Blanda köttet med marinaden i dubbla plastpåsar och skaka så att allt kött täcks av marinad. Låt
stå i kylen minst 30 minuter – eller ännu hellre över natten.

3. Gör Nuac cham-såsen enligt receptet nedan till höger.

4. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten.

5. Hacka salladen. Dela gurkan på längden, gröp ur kärnorna och skär den i 3 cm långa tunna stavar. Hacka salladslöken och skiva rödlöken tunt. Grovhacka myntan och koriandern. Finhacka jordnötterna.

6. Värm lite olja i en stekpanna. Stek köttet i några minuter tills det får färg.

7. Lägg sallad och böngroddar i botten på fyra skålar. Fördela nudlarna i skålarna. Toppa med morot, gurka, rödlök, biff, jordnötter, mynta, koriander och salladslök.

8. Servera med en limeklyfta och Nuoc cham-såsen i en skål bredvid.



Nuoc cham-sås


1 röd chili

1 vitlöksklyfta

5 msk strösocker

0,5 dl kokande vatten

0,5 dl fisksås

1 dl färskpressad limesaft



Gör så här:

1. Kärna ur och strimla chilin och pressa vitlöken.


2. Blanda i en skål med sockret och häll över vattnet. Tillsätt fisksåsen och limesaften. Rör tills sockret har löst sig.


3. Ställ i kyl minst 30 minuter.



Källa: Salt&Peppar nr1/2010


Inga kommentarer: