
...Nudelsallad på vietnamesiskt vis.
I senaste numret av Salt och Peppar (VI:s tidning) blev jag inspirerad av olika recept med nudlar. Jag fastnade genast för denna rätt och den blev lika god som den verkade. Den kommer absolut att tillagas i vårt kök igen!
400 g utskuren biff i tunna skivor/strimlor
2 msk rapsolja
Marinad:
3 vitlöksklyftor
2 citrongräs (den vita delen)
1 msk fisksås
1 tsk farinsocker
Nudelsallad:
150 g tunna risnudlar
250 g blandad sallad
0,5 gurka
2 salladslökar
0,5 rödlök
1 kruka mynta
1 kruka koriander
100 g jordnötter
150 g färska böngroddar
3 dl rivna morötter
Gör så här:
1. Skär köttet i tunna strimlor. Pressa vitlöken. Krossa och fi nhacka
citrongräset. Blanda med fisksåsen och sockret.
2. Blanda köttet med marinaden i dubbla plastpåsar och skaka så att allt kött täcks av marinad. Låt
stå i kylen minst 30 minuter – eller ännu hellre över natten.
3. Gör Nuac cham-såsen enligt receptet nedan till höger.
4. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten.
5. Hacka salladen. Dela gurkan på längden, gröp ur kärnorna och skär den i 3 cm långa tunna stavar. Hacka salladslöken och skiva rödlöken tunt. Grovhacka myntan och koriandern. Finhacka jordnötterna.
6. Värm lite olja i en stekpanna. Stek köttet i några minuter tills det får färg.
7. Lägg sallad och böngroddar i botten på fyra skålar. Fördela nudlarna i skålarna. Toppa med morot, gurka, rödlök, biff, jordnötter, mynta, koriander och salladslök.
8. Servera med en limeklyfta och Nuoc cham-såsen i en skål bredvid.
Nuoc cham-sås
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
5 msk strösocker
0,5 dl kokande vatten
0,5 dl fisksås
1 dl färskpressad limesaft
Gör så här:
1. Kärna ur och strimla chilin och pressa vitlöken.
2. Blanda i en skål med sockret och häll över vattnet. Tillsätt fisksåsen och limesaften. Rör tills sockret har löst sig.
3. Ställ i kyl minst 30 minuter.
Källa: Salt&Peppar nr1/2010
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar