Äppelkaka

Än finns det goda svenska äpplen i affärerna, passa på att göra efterätter med äpplen!
Detta är bland den godaste äppelkakan jag ätit, täcket blir av marängig karaktär, lagom segt och frasigt och med mumsiga äpplen i botten. Servera med vaniljsås.



8 pers

5 äpplen
1 tsk kanel
100 g smör
2 1/2 dl socker
2 1/2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1 uppvispat ägg

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Skala och kärna ur äpplena, skär dem sedan i klyftor.
  3. Smörj en pajform ( ca 26 cm i diameter) Lägg i klyftorna och strö över kanel.
  4. Smält smöret och låt svalna. Blanda alla torra ingredienser.
  5. Rör ner det smälta smöret och ägget. Bred ut degen över äpplena, platta till och pudra med kanel.
  6. Grädda i 40 minuter i nedre delen av ugnen.

Inga kommentarer: