En riktig söndagmiddag - pannbiff med gräddsås



I bland blir jag riktigt sugen på husmanskost, jag vet inte varför jag inte gör det så ofta, antagligen för att jag är uppvuxen på fantastiskt god sådan och inte tror jag kan laga lika god själv. Jag brukar spara mig tills jag hälsar på mamma och pappa och önska olika rätter när jag är där. Men, nu har jag lärt mig en del knep, av mamma som är en riktig husmora i köket och pappa som är kock.

Pannbiff

500 gram nötfärs
1 gul lök, finhackad
1 ägg
0,75 dl ströbröd
1 dl mjölk
salt
peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjölk med ströbröd och låt svälla 5-10 minuter. Blanda ner färsen, finhackad lök, ägg och kryddor. Forma pannbiffar och stek i smör, ett par minuter på varje sida tills de fått fin färg. Efterstek biffarna i ugn, ca 5-10 minuter tills de är genomstekta.


Min pappa har lärt mig att knepet för att få en god gräddsås är att tillsätta svartvinbärsgelé.

Goda gräddsåsen
ca 4 personer

1 msk smör
2 dl vispgrädde
1 dl vatten
1 msk viltfond
1/2 msk kinesisk soja
1 lagerblad
1 msk maizena + 1 msk vatten
1 msk svartvinbärsgelé
1/2 krm svartpeppar

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vatten, fond och grädde. Lägg i lagerbladet. Låt såsen koka ca 20 minuter på medelstark värme. Rör samman majsena och vatten. Red såsen. Tillsätt gelé, soja och peppar. Smaka av. Låt såsen småputtra ytterligare någon minut.

Servera biffarna med kokt potatis, rårörda lingon och ättiksgurka.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken fin blogg du har. Du ger mig matinspiration. /Madde

johanna sa...

Tack vännen! Är härligt att kunna inspirera, och se, du kom ju med hembakat bröd i morse som var jättegott!