Fiskfilé i citronsås



Middagen i dag bestod av fiskfilé i citronsås. Citronsåsen är himmelskt god och går lätt att göra. Såsen funkar lika bra med apelsin istället för citron.

4 port

500-600 g färsk eller fryst fiskfilé.
(torsk, kolja, sej, hoki)

Citronsås:
1-2 msk smör
3 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 dl vispgrädde
rivet skal från 1 citron
saften från 1 1/2 citron
ca 3 msk torkade franska örter
(färdigblandad påse; basilika, dragon, mejram, persilja, oregano,timjan, kyndel)

Gör så här:


Skölj de färska fiskfiléerna och skär dem ev i bitar eller tina fiskblocket något och skär det i ca 2 cm tjocka skivor. Vispa ut vetemjölet med vattnet i en låg vid kastrull. Tillsätt sedan fiskbuljongtärning eller fond, grädde och margarin. Koka upp under omrörning och låt koka ett par minuter. Såsen ska vara tjock eftersom fisken ger ifrån sig vätska under kokningen. Tillsätt rivet apelsinskal från en vältvättad citron, pressad citron och kryddor. Lägg fisken i såsen. Sjud under lock utan omrörning färska portionsbitar ca 5 minuter, frysta skivor ca 10 minuter. Servera med kokt potatis eller ris och kokt broccoli, bönor, ärtor eller rivna morötter.


Inga kommentarer: