Fjällskinka

I slutet av maj presenterade Ridderheim Sveriges första skinka tillverkad helt utan E-nummer; Fjällskinka rökt och Fjällskinka kokt. Jag köpte den rökta skinkan häromdagen i charkdisken på Ica och jag tycker det var en fin och god skinka med tydlig röksmak. Den var också tilltalande till utseende och konsistens. Den kostade 269kr/kg på Ica.


Detta går att läsa på Ridderheims hemsida:

"E-nummer har varit i hetluften och debatterats under en lång tid. Konsumenterna ställer allt högre krav på att maten i handeln är så ren och fri från tillsatser som möjligt. Dock är det en uppgift som inte helt enkelt låter sig lösas. Debatten har fokuserat mycket kring omöjligheten att tillverka skinka utan E-nummer. Vi har jobbat hårt för att motbevisa det, och här ser ni resultatet."


Fjällskinka kokt

Kokt i rent fjällvatten med en mild smak av enbär

Ingredienser: Skinka, vatten, koksalt, cikoriarotfiber (inulin), acerolakörsbär, druvsocker, kryddor (med enbär).


Fjällskinka rökt

Rökt på en bädd av björknäver med en mild smak av nejlika och enbär.

Ingredienser: Skinka, vatten, koksalt, cikoriarotfiber (inulin), acerolakörsbär, druvsocker, kryddor (med enbär och nejlika).


Nyfiken på vad cikoriarotfiber är googlade jag på detta:

inulin/cikoriarotfiber = Cikoriarotfiber är samma sak som inulin och utvinns ur roten av den ljusblå blomman Cikoria. Inulin är ett lösligt kostfiber (gelbildande) som finns naturligt i många livsmedel tex. lök, sparris, banan och spannmål.


Varför inulin behövs i skinkan kan man ju ifrågasätta, men jag tycker det är bra att någon tar initativet att göra "renare" livsmedel. Skinkan framstår trots allt otroligt bra i jämförselse med övrigt utbud som finns i en "vanlig" mataffär.

3 kommentarer:

Linda sa...

Jag tittade på precis samma skinka härom dagen. Men jag lät bli att köpa den. Som du säger: man kan fråga sig varför inulin behövs i skinkan... Hojta om du får något svar på det!

Anonym sa...

Tycker att det låter läskigt med inulin. Utan nitritsalt så borde skinkan vara helt grå. Det är nitritet som hjälper skinkan att få sin fina rosa färg, skulle det vara som förr när det fanns skinka med ben i som du tillaga själv så skulle den skinkan idag liksom då vara helt grå.

Anonym sa...

Sjuuuukt sen kommentar, men såg att frågan inte besvarats.
Ingen expert på ämnet, men...
troligen tillsätts cikorian och körsbäret som inte är ett körsbär för att dessa med skinkan under tillagningsprocessen bildar ett "naturligt" nitrat som medför att skinkan får den fina rosa färgen vi alla tycker om (ingen nitrat = grå skinka)
/Johan