Karamelliserade periskor med vaniljglass

Nu finns det massor av goda persikor i affärerna och frukstånden. Jag vill därför tipsa om denna gudolmligt goda och lätta efterrätt. Kan göras i stekpannan såväl som på grillen.


2 port

2 persikor
ca 2 msk råsocker
1-2 msk smör

Dela persikorna i halvor och ta ur kärnan. Dopp dem i råsocker. Bryn en klick smör i en stek eller grillpanna och lägg i persikorna med skalet uppåt. Stek tills sockret börjat karamellisera sig, d.v.s. blivit gul/brunfärgat och lite segt.

Servera med vanlijglass och chokladsås. ( Chokladsåsen kan givetvis uteslutas)

Himelsk chokladsås ( har inget exakt recept, så ni får prova er fram)
1 msk smör
ca 1 dl grädde
ca 50 g mörk choklad 70%
I nypa salt

Bryn smöret i en liten kastrull. Häll på önskad mängd grädde. Bryt ner chokladen, rör om och låt tjockna. Späd med grädde/bryt ned choklad till önskad tjocklek. Smaka av med salt.

Går också alldeles utnärkt att göra denna variant:

Chokladsås
1 dl vatten
1 dl socker
1 dl kakao

Häll i alla ingredienserna i en kastrull, rör om, låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt småputtra tills såsen tjocknar.




Inga kommentarer: