Mexikanska majspannkakor med avokado

Pannkakssmet
3/4 dl (50g) polenta
1 1/4 dl vetemjöl
11 krm bakpulver
1 krm salt
1 tsk socker
2 1/2 dl mjölk
2 ägg
30 g smör, smält
olivolja

2 dl matyoghurt eller crème fraîche till servering.

Avokadofyllning
2 avokado
8 salladslökar finhackade
4 tomater, finhackade
1 tsk chilisås, eller efter behag
2 tsk citronsaft
salt
peppar


Blanda all torra ingredienser i en skål. Vispa i hop mjölken, äggen och smöret, häll i det i torrvarorna och blanda tills smeten är fri från klumpar. Låt smeten vila en stund medan du gör avokadofyllningen.

Sär avokadon i små tärningar, tillsätt hälften av salladslöken och blanda med resten av ingredienserna.  Låt stå kallt medan du gräddar pannkakorna.

Pensla en stekpanna med olja, stek på samma sätt som vid vanliga tunnpannkakor. Lägg de färdigstekta pannkakorna på en tallrik och täck med en bakduk så att de håller värmen.

Lägg lite avokadofyllning på ena sidan av varje pannkaka och vik den dubbel. Servera med crème fraîche  toppad med salladslök.

Snabbare variant
Eftersom jag oftast vill att det ska gå snabbt i köket och ogillar saker som tar lång tid att steka, provade jag en förenklad variant av detta recept. Jag dubblade mängden smet och hällde den i en långpanna penslad med olivolja. Hade den inne i ca 10 min i 200°.  Titta efter en stund så att pannkakan fått lite färg i kanterna. Sedan skar jag pannkakan i kvadrater och serverade med en klick fyllning och crème fraîche. 

Receptet kommer från Den stora vegetariska kokboken med lite omarbetning av mig

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack, har letat efter detta recept då den kokboken försvann i en flytt.