Skurna pepparkakor

Ju tunnare skivor du skär av denna pepparkaksdeg desto godare och knaprigare blir kakorna. Man skär dem med en vass kniv eller osthyvel eller mandolin. Gör man det sistnämda ger det ca 100 st. Jag hade små bagare med i köket, så det blev icke vassa knivar och lite tjockare kakor, men ack så goda! 


125 g smör 
1 dl strösocker 
1 dl ljus sirap 
1 msk kanel 
0,5 msk finstött kardemumma 
0,5 msk malda kryddnejlikor 
0,5 msk mald ingefära 
1 tsk bikarbonat 
1 msk vatten 
4 dl vetemjöl 
1 dl mandelspån 

Gör så här
1. Rör smör, socker och sirap smidigt.
Blanda kryddor, bikarbonat och vatten. Rör ner blandningen i smöret.
2. Arbeta in mjöl och mandelspån till en jämn deg. Forma två rullar 3–4 cm tjocka och svep in dem i plastfolie. Låt dem vila i kylskåp minst 8 timmar.
3. Skär den kalla degen i tunna skivor.
Grädda mitt i ugnen ca 5 min i 225° tills de fått fin färg. 





1 kommentar:

Unknown sa...

Smarrigt! Har du nåt bra jul-snacks recept utan vetemjöl?
/Helen