Pimpa vardagsmaten med Sötpotatispannkakor!



Mina barn skulle kunna äta pannkaka till frukost, lunch och middag varje dag om de fick. Men de får de såklart inte.

Vetemjöl, mjölk, smör, ett par ägg och sylt anser inte jag är en supernyttig måltid för barn som växer. Inte för vuxna heller i och för sig. Men det är otroligt gott och som efterrätt efter en soppa helt ok.

Men det går att trixa med pannkankssmeten så att man bara får äta pannkakor till lunch eller middag (utan soppa). Eller det bästa, äta en nyttig soppa med efterföjande nyttiga pannkakor.

I detta recept har jag bytt ut vetemjöl mot skrädmjöl (rostat havremjöl) och dinkelsikt, tillsatt fler ägg och använt mig av mosad sötpotatis i smeten. Pannkakorna blir lite söta i smaken av potatisen och guldiga i färgen.

Sylten har ersatts med bär (frysta som tinats) och grädden med keso.


Lite näringsinnehåll
Skrädmjöl har kvar alla sädeskornets beståndsdelar och är därför naturligt rikt på fibrer och mineraler och omättade fettsyror. Dinkelsikt har en högre proteinhalt än vetemjöl har, är fiberrik och innehåller rikligt med vitamin B. Med fler ägg i smeten blir proteinhalten högre per pannkaka och mer mättande. Sötpotatis ger magnesium, järn, b-vitamin, c-vitamin och d-vitamin.

----------------------------------------------

RECEPT:
En smet till ca 4 hungriga barn

2 dl mosad sötpotatis
6 ägg
2 dl skrädmjöl
1 dl siktat dinkel
1 krm vaniljpulve/kanel etc
4 dl havremjölk /vanlig mjölk

Skär en skalad sötpotatis i mindre bitar och koka tills de är mjuka. Mosa sedan potatisen till en krämig konsistens. Låt svala lite. Vispa mjöl och mjölk till en jämn smet, knäck i äggen och rör om. Smaksätt med vanilj, kanel eller kardemumma.

Servera med bär och keso.





Inga kommentarer: