8 piroger
4 kvadratiska plattor fryst smördeg
100 gram babyspenat eller rucola (fryst spenat går också bra)
200 gram fetaost
50 gram smält smör
1 pressad vitlöksklyfta
4 msk hackade timjanblad
3-5 msk hackad bladpersilja
svartpeppar.
1 uppvispat ägg till pensling
Gör så här:
1. Låt smördegsplattorna tina i rumstemperatur cirka 15 min.
Rör under tiden ihop fyllningen.
2. Hacka bladen ganska fint. Blanda dem med smulad fetaost, smält smör, vitlöken och örterna. Peppra och ställ åt sidan. (om du använder färsk spenat eller rucula se till att balden är torra innan du hackar dem)
3. Lägg ostblandningen mitt på degbitarna. Pensla längs kanterna med uppvispat ägg och vik ihop till trekantiga paket. Tryck till skarvarna med en gaffel.
4. Lägg på en plåt och pensla med ägg. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i cirka 20-25 minuter tills pirogerna blir gyllenbruna och frasiga.
5. Servera ljumma eller avsvalnade med sallad och vinägrett.
Receptet kommer från härliga boken Under Valnötsträdet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar