Efterrätt mitt i veckan

Varför spara efterrätter och den godaste maten till helgen? Gör en smarrig efterrätt mitt i veckan! Om inte annat för att fira att våren är här på riktigt!
Den här jämtländska tiramisun är gudomlig, men så kallas väl också hjortron för Norrlands guld. Receptet kommer från boken Sveriges nya landskapsrätter som jag fick när jag bytte in min bonuscheck från Ica ( på 25 kr !) I boken har man samlat moderna rätter från hela landet, inskickade av Icas kunder. Har man inte Ica-kort går boken att köpa på Ica för ca 149 kr.


Jämtländsk tiramisu



Recept för 6-8 portioner


2 dl vispgrädde
1 1/2 dl kesella (10 %)
2 ägg
5 msk socker
1 färdig sockerkaka (350 g)
1/2 dl hjortronlikör
1 1/2 dl starkt bryggkaffe eller espresso
2 msk kakao eller riven choklad

Hjortronmylta
250 g frysta, tinade
1 1/2 msk socker


Gör så här

1. Vispa grädden och blanda med kesellan.
2. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda äggulesmeten med gräddblandningen.
3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i gräddblandningen.
4. Skär sockerkakan i cm-tjocka skivor. Blanda hjortronlikör och kaffe. Pensla skivorna med kaffeblandningen.
5. Lägg ett lager kakskivor på bottnen i en avlång form, ca 1 1/2 liter, eller fördela i 6–8 portionsformar. Bre på ett lager smet. Varva sedan kaka och smet. Avsluta med ett lager smet. Låt stå minst 1 timme i kylen.
6. Hjortronmylta: Rör ihop hjortronen med sockret tills det lösts upp.
7. Pudra kakao eller strö riven choklad över formen/formarna och servera med hjortronmyltan

2 kommentarer:

Kalasgott sa...

Oh gud sicken lyx!! Ser superläckert ut!! :)

johanna sa...

Kan garantera att den är lika god som den ser ut, om inte ännu godare! Rekommenderar den varmt.

/Johanna