Morotsbröd



20 st

25 g jäst
5 dl lummet vatten
1 dl solroskärnor
1/2 msk salt
1 msk sirap
2 dl rna morötter
13-24 dl dinkelfullkornsmjöl

1 uppvispat ägg
solroskärnor

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om så jästen löser sig. Tillsätt alla ingredienser utom mjölet och rör om. Häll i mjölet i omgångar och arbeta degen tilld den är fastoch smidig. Spara lite av mjölet till utbakningen. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

2. Häll ut degen på mjölat bakbord och tillsätt resten av mjölet om det behövs. Knåda degen smidig och forma den till en rulle. Dela rullen i 20 bitar och forma till bollar. Lägg bollarna på en smord plåt och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

3. Sätt ugnen på 225°. Pensla bollarna med ett uppvispat ägg och strö på solroskärnor. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Recept hämtat från boken GI för hela familjen, Ulrika Davidsson, ICA bokförlag





Inga kommentarer: