Ugnslax med sparrissalsa

4 portioner
700 gram färsk lax (av mittbiten, benfri men med skinn kvar)
flingsalt och svartpeppar

Sparrissalsa
250 g färsk grön sparris
1 msk rivet citronskal
1 msk olivolja
2 msk grovriven permesanost

Sätt ugnen på 15o°. Torka av filén och salta och peppra. Lägg fisken med skinnsidan nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Sätt en digitaltermometer i den tjockste delen och baka fisken i ugnen. När termometern uppnåt 58° är laxen färdig. Ta ut laxen ur ugnen och låt den svalna.

Bryt av den nedersta delan av sparrisen. Sjud sparrisen lätt i lättsaltat vatten i ca 5 minuter. Låt den svalna och skär den i små bitar. Blanda sparrisen med rivet citronskal, olja och permesanost. Smaka av med flingsalt och nymald svartpeppar. Skeda sparrissalsan över laxen vid servering.

Servera med kokt potatis.

Inga kommentarer: