Zucchinirakor med lax och yoghurtsås

Nu efter jul och nyår kan det vara gott med lite lättare och nyttigare mat. Detta har blivit ett favorit recept eftersom det är så enkelt. Vill man ha det ännu enklare än vad det är kan man tillsätta dubbel mängd ägg och en skvätt grädde/mjölk och sedan hälla all smet i en stekpanna, då blir det i stället en zucchiniomelett/frittata. Låt omeletten stekas på svag värme under lock i ca 10 min.


(GI-metodens svar på rårakor)

4 PERSONER

800 gram rökt lax
500 gram zucchini
2 1/2 msk sojamjöl
2 ägg
salt och malen vitpeppar
smör eller rapsolja till stekning
citronklyfor till servering

YOGHURTSÅS
2 dl turkisk yoghurt
2 tsk rivet citronskal
2 msk finhackad rödlök
1 msk hackad dill (funkar även bra med fryst)

Blanda samman såsen och ställ svalt till servering.
Riv zucchinin grovt, blanda samman mjöl och ägg i en bunke och rör ner zucchinin. Krydda med salt och peppar. Hetta upp matfett i stekpannan och klicka ner smeten. Stek åtta plättar i några minuter per sida. Lägg upp plättarna och fördela lax och yoghurtsås på varje. Servera med citronklyftor.




Inga kommentarer: