Hirams kokbok


"Fly från bergen av moderna kokböcker med begränsat bästföredatum! Leta i stället på kokbokshyllorna hos närmsta antikvariat efter en av 60-talets favoriter, Hirams kokbok,"skriver
Alice Brax i en en hyllningsartikel till Märit Hult alias Hiram.

För några år sedan läste jag om denna kokbok då jag letade efter ett recept på Värmladstårta som är lite av Värmlands nationaltårta. Jag hittade då inte boken någonstanns för att köpa, men fann den slutligen i magasinet på biblioteket. Men för några veckor sedan ramlade jag över den på en loppis. Tio kronor betalade jag för den - vilket är ett fynd. Efter att ha bläddrat igenom boken - gissar jag att den var ganska revolutionerande på sin tid och många kvinnors bibel i köket.

Brax skriver vidare att "Märit Hult började som matjournalist på Svenska Dagbladet 1955 efter att ha vunnit tidningens mattävling med ett recept på skinka som hon uppsnappat i en tågkupé på väg till Italien. Långt innan det blivit inne att skriva om mat publicerade hon kokböcker och tidningsartiklar och hade telefontid då man kunde ringa med sina matfrågor."

Hiram ville förenkla vardagen för den nya yrkeskvinnan och drev också framgångsrika kampanjer för bättre och miljövänligare mat.

Så, även om kokboken är från 1960-talet känns den väldigt aktuell i dag. Boken är indelad i årets alla månader och visar på hur man lagar säsongsbetonad mat, vilket är bra fär både plånboken och miljön. Dessutom är recepten enkla och allt lagas från grunden - alltså väldigt i linje med vad som är trendigt just nu.

Vardagsrecept bladas med festligheter, sylt- och marmeladkok, tårtor och kräftkok. Dessutom har många av recepten underbara namn. Vad sägs om "förklädd korv", "vardagsfisk för fru bråttom" eller "arkitktens specialsmörgås"

Hon uppmanar till smaka av maten omsorgsfult och att låta den egna skapande fantasin träda i kraft. Recepten är underhållet skriva och boken pryds med roliga illustrationer. Min header är inspirerad av Märits Hiram - då jag som oftast känner mig som fru bråttom som balanserar kastruller och stekpannor med ett barn i varje byxben när middagen ska ordnas fram.



På måndag ska jag åter till jobbet efter 15 månaders mammaledighet och då känns recept som "förenklar varadagen för yrkeskvinnan" lockande! Visserligen är min man hemma i några månader, men när sedan båda jobbar vill man ha så mycket förenklig som möjligt i vardagsköket.

Spana på loppisar och antikvariat om du vill ha en underhållande kokbok som håller i längden samt som innehåller allt i ett.
I dag ska jag prova att laga "Vardagsfisk för fru bråttom".


1 kommentar:

Anonym sa...

Hej! Har du receptet på Hirams Julköttbullar? Tack på förhand
Mvh Louise