I helgen bjöd vi på lunch här hemma. Jag hade köpte en hel laxsida och hittade detta recept på örtbakad lax i boken Under valnötsträdet. Laxen blev jättegod med en fräsch smak av alla örter. Hemligheten är att den gravas lätt innan den bakas i ugnen. Rekommenderas varmt nu i påsk på exmpelvis ett buffébord eller till huvudrätt.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgTklrTPW-SgEKOFVLcwHpNvhddJWsDhn5oZ6S5sA7C-nGcIvltrRLpldmryaHyf-fhyphenhyphenweIUeAOe_cFyOtuHD3bqxbpYLO8AHzM4lIseioxXLZeL3EJz3BH-eQzRb4DPTgrYpirC-1r4LXl/s400/1259264772_3hxcRrc-M.jpg)
Örtbakad laxfilé
ca 6 personer
1 1/2 kilo laxfilé i hel bit med skinn
1 msk socker + 2 tsk salt
1/2 grovstött vit- eller svartpeppar
1 msk rapsolja, majsolja eller olivolja
1 1/2 dl färska örter
Gör så här
Lägg laxfilén i en ugnsfast form.
Blanda i hop salt, socker och peppar och gnid in köttsidan.
Täck över med plast och ställ i kylen i 2 timmar.
Värm sedan ugnen till 200°.
Skrapa bort lite av saltblandningen.
Pensla köttsidan med lte olja.
Strö över finhackade örter (persilja/dill/basilika/oregano/mejram/timjan etc)
Klappa in örterna med handen.
Sätt in formen och ugnsbaka laxfilén i 20-25 minuter.
Servera med små kokta potatisar, sockerärtor, rädisor och grönsallad samt sommarsås ( se nedan)
Sommarsås från Norrgårde
2 dl créme fraiche + 3 msk majonäs
1/2 tsk dijonsenap
1 pressad vitlöksklyfta ( kan uteslutas)
flingsalt och svartpeppar ur kvarn
2 msk vardera av hackad dill och finskuren gräslök
Blanda allt och smaka av med salt och peppar. Lår röran mogna i kylen i 30 minuter.
Recepten kommer från boken Under valnötsträdet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar