Ni kanske redan visste att man får i sig mer näringsämnen om man äter rotfrukter med skalet på? (Detta gäller då såklart icke besprutade rotfrukter) Men visste ni att man även kan äta blasten?
Nu finns det ju massor av nyskördade morötter och betor i butikerna och här och var hålls det bondemarknader. Det är således ett ypperligt tillfälle att äta dem just nu med skalet och blasten på. Dessutom tror jag att anledningen till att man inte väljer att äta så mycket rotfrukter i vardagen är för att man inte orkar med allt skalande. Så nu är det löst. Här kommer ett recept som förhoppningsvis kan inspirera till att äta mer rotfrukter samt boosta vitaminförrådet inför hösten.
I bland när jag exprimenterar med vegetariska rätter får jag kommentarer som "hade varit ännu godare med en köttbit till". Men vid serveringen av denna rätt var det tyst. Tyst så när på tuggande och hummande som "Mmmm". Vilket jag tar som ett gott betyg. Jag älskar i alla fall denna rätt och det kommer inte vara enda gången denna serveras här hemma. Ett tips är att variera linssorterna. (Svarta, gröna..etc)
Recept för ca 4 personer + någon matlåda
en bunt ekologiska morötter, med blasten
en bunt ekologiska rödbetor, med blasten
150 g chèvre eller fetaost
flingsalt och nymalen svartpeppar
----
4 dl röda linser
1,5 dl färska grovt hackade örter ( t.ex. basilika, persilja eller gräslök)
1,5 dl toppen av morotsblasten, grovt hackat
rivet skal och juice av en ekologisk citron
2 finhackade vitlöksklyftor
olivolja
----
Gör så här:
Ta bort blasten från morötter och rödbetor. Spara morotsblasten. (Rödbetsblasten är god i sallader) Tvätta bort all jord från rotfrukterna. Dela dem på mitten och lägg dem på en ugnsplåt. Ringla över rikligt med olivolja och blanda runt så morötterna och rödbetorna blir ordentligt marinerade i oljan.
Rosta dem i ugnen på 200°. ( Ca 30-45 minuter eller tills de är mjuka inuti ) Prova med en sticka eller gaffel. De ska ha kvar tuggmotstånd.
Koka linserna enligt förpackningen, passa så att de inte kokar sönder. Häll av allt överblivet vatten och häll linserna i en stor djup tallrik. Ringla över olivolja och tillsätt rivet citronskal och citronjuice, vitlök, salt och peppar. Blanda ihop allt väl och låt svalna lite. (Glöm inte att dofta, linserna doftar himmelskt med citron!) Tillsätt morotsblasten och örterna och blanda ihop.
Fördela sedan rotfruktshalvorna över linserna. Smula över osten. Servera rätten varm eller kall. Den håller sig i kylen i några dagar. ( Bra matlåda!)
Smaklig måltid.
------
Inspiration till receptet har jag hittat här http://kitchenvignettes.blogspot.se och här
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar