Ugnsbakade äpplen


Någon gång vill jag ha ett eget äppelträd. Det är något romantiskt med äppelträd. När jag var liten hade jag två äppelträd och ett plommonträd. Det var nåt speciellt med att under vintern kunna gå in i förrådet innanför garaget och hämta äpplen i lådan att ta med till skolan. Som lite sommar sparad i en låda.

I vår bostadsrättsförening där jag bor har vi vinbärsbuskar, men inga äppelträd. Därför får jag nöja mig med de som finns i butik. Vill man ha några andra sorter än Alice och Discovery som de flesta butiker verkar sälja så kan man hitta det på Bondens marknad som finns lite här och var. Titta på deras hemsida för mer information.

Ungsbakade äpplen är min favoritdessert under hösten och passar som avslut till de flesta middagar.




Gör så här:
Gröp ur sköljda äpplen med en äppelurkärnare. Fyll hålrummen efter kärnhusen med en blandning av flytande honung, lite smör, hackade hassel- eller valnötter eller mandel. Ställ äpplena trångt i en smord ungsform. Lägg en liten smörklick ovanpå varje äpple. Pudra med kanel. Baka äpplena i 225° i ca 15 minuter eller tills de är lagom mjuka.

Smakvariationer:
Prova att strö farinsocker, kokos eller kardemumma. Farinsockret ger äpplena en knäckig smak.


Servera med glass eller vaniljsås

Inga kommentarer: