Jag snöar ofta in på en kokbok i taget. I dag är de flesta koböcker otroligt vackra och tänkta att kunna läsas och bläddras i även om man inte skall laga mat eller baka för tillfället. Just nu är det den drygt 400 sidor tjocka boken, Under valnötsträdet, som jag bläddrar förtjust i när jag får en stund över. Jag har redan hittat flera favoriter, en av dem är denna mumsiga paj som passar som förrätt eller som tillbehör. Jag serverade den tillsammans med en dinkelvetesallad och kallskuret.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjGd5O4tvujMEw0p1iO9Gucr3GZVVqnGugAUn4LwPfEStUng020BBCW0VKw80iomy8vKOVXgSlpBfYXAAjWb34O3nyayo7ZQuq_8q4RJeak2h4mf0HixPAzuP9Xmde1vPvFZJ7CCDxTOKIO/s320/994451672_XK9rH-L.jpg)
6-8 småpajer
100 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
1/4 tsk bakpuler
1/4 tsk salt
Fyllning av
1/2 liter färsk svamp
en handfull grovt hackade rucolablad
3 dl mjölk
3 ägg
3 dl riven västerbottenost
1/2 tsk salt och nymald svartpeppar
Gör så här:
- Smält smöret. Låt det svalna.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smörkastrullen. Arbeta i hop degen.
- Platta eller tumma direkt ut degen i små osmorda pajformer och ställ in dem i kylskåpet.
- Fräs rensade kantarellerna först utan fett. Lägg efter 5 minuter i en smrklick och smörstek svampen i några minuter. salta och peppra lätt. Lägg ner rucolan i stekpannan och ställ åt sidan.
- Förgrädda pajskalen i 175° i 8-12 minuter.
- Vispa i hop mjölk, ägg och ost. Smaksätt med lite salt och peppar. Balnda ner svampen.
- Höj värmen till 200° och fördela svampröran i pajskalen. Grädda i 15-20 minuter.
Dekorera pajerna med lite rucolablad.
3 kommentarer:
åååå...jag har blivit tillfrågad av min lillebror att fixa förrätt till hans 30-årsfest och hade tänkt göra minipajer. Detta blir ju ett perfekt recept! Hade tänkt något med kantareller eller kanske trattisar. Tack!!
Johanna detta var ju supergott! Jag var verkligen proppmätt när vi åkte från er i lördags :) Tror faktiskt att jag ska prova att göra det hemma i helgen.
Kram Therese
Sofie: Funkar med vilken svamp som helst! Lycka till!
Therese: Kul att ni gillade den! Och den är lätt att göra :)
Skicka en kommentar