Rackarns vilken rabarberkaka




Hade några andra mammor på besök i dag och bakade då denna rabarberkaka, och på deras begäran hamnar den nu här. Jag hade ingen vaniljstång utan använde vaniljsocker i stället (även fast vaniljstång är mycket godare!) Man kan ersätta rabarbern med jordgubbar också. Något till midsommar kanske? Lycka till med bakningen!


Smet
100 gram smör
3/4 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
100 gram hackad sötmandel

Fyllning
Ca 600 gram hackad rabarber
1 vaniljstång
3 dl strösocker
4 äggvitor

Tillbehör
Vaniljsås, kesella, smaksatt turkisk yoghurt eller vispgrädde eller glass.


Rör smör och socker fluffigt, rör ner äggen. Blanda mjöl, bakpulver, salt och den hackade mandeln i smeten. Fördela smeten i en rund bakform. Skölj och ansa rabarbern och hacka den fint. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna, mosa dem i sockret. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i vaniljsockret. Vänd rabarbern i äggvitesmeten och häll den över det första lagret smet i formen. Grädda kakan i mitten av ugnen på 175° i ca 30 minuter. Låt kakan vila ca 10 minuter innan den tas ur formen. Servera med något av tillbehören.



Inga kommentarer: