På sommaren blir det ofta en sallad till lunch här hemma eftersom det sällan behöver så mycket planering. Vi kallar det "tager-vad-man-haver-sallad" och görs på det kylen och trädgården har att erbjuda för dagen.
Till en "tager-vad-man haver-sallad" behöver man en bas i form av matkorn, matvete, dinkelris, pasta eller potatis. Sedan någon form av protein: bönor, kyckling, grillat från gårdagen, ost etc.
Släng i lite grönsaker och frukt; tomater, sokerärtor, gurka, melon, nektariner m.m.
Toppa med lite klippta färska örter. Det är också gott att strö över rostade solroskärnor eller pumpakärnor.
Sedan gör jag en vinägrett på olivolja, vit balsamvinäger, salt, peppar, lite honung och dijonsenap. Receptet hittar du här.
Dagens sallad blev en mozarellasallad med matkorn och svarta bönor.
Gör så här:
Recept för 2 personer.
Koka matkornen enligt anvisningen på förpackningen ( 2 pers) Lägg i en halv grönsaksbuljongtärning medan det kokar och en skvätt olivolja. Låt svalna.
Sköj en burk med svarta bönor i kalt vatten tills lagen de ligger i försvunnit.
Blanda med matkornen. Klyfta några tomater och skiva morötter i tunna skivor. Klipp över lite basilika, gräslök och persilja. Toppa med mozarellaost. Servera med vinägrett.
Dela gärna med dig av dina salladsfavoriter! Mejla bloggomaten(att)gmail.com
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar