Goda oliver!

Om man ska köpa oliver i en vanlig mataffär är det inte säkert att det alltid finns några som är goda och äkta. Jag vill tipsa om några jag gillar; Icas, I love eco oliver. Burken innehåller en blanding av gröna oliver och kalamataoliver från Grekland. De är fasta och fina och ligger i en lag av endast vatten, salt och vinäger.



Visste ni förresten att det inte finns några svarta oliver? Det är nämligen gröna oliver som gjorts svarta på kemisk väg. Alla oliver blir först gröna och om man låter dem sitta kvar på trädet tillräckligt länge blir de vackert mörka i olika nyanser. Men i fruktbranschen har man inte tid att låta oliverna mogna utan plockar dem när de fortfarande är gröna. De läggs sedan i ett bad av lut (natriumhydroxid), syrabehandlas - vilket förändrar färgen och sedan användet man järnglukonat (E579) som är en kemikalie för att svärtan skall stabiliseras. Urkärnade oliver innehåller dessutom stabiliseringsmedel.

Dessa oliver ovan kan man dock äta utan att bli lurad. Grekiska kalamata är nämligen ursprungsskyddade och oklorerade.

Källa: aktavara.org

Tipsa gärna om andra "riktiga" sorter ni hittat!

Inga kommentarer: