Inkokt vänerlax




4 port

I bit lax (ca 800 g)

Till lagen
1 1/2 l vatten
ca 1 1/2 msk ättiksprit
1 msk salt
10 vitpepparkorn
2 stora lagerblad
1 gul lök i skivor
1 knippe dill


Gör så här
Blanda vattnet med ättikan och kryddorna. Beräkna så mycket vätska att fisken precis täcks. Lägg i löken och några kvistar dill. Koka upp lagen och låt den småkoka i ca 10 min och därefter svalna något. Skär laxen i portionsbitar i (2-3 cm breda) Sänk ner bitarna i lagen. Låt bitarna sjuda i ca 5 minuter.

Den inkokta laxen går att servera både varm och kall. Om du vill servera den varm, ta upp bitarna ur lagen och servera den med en gång den är klar. Vill du servera den kall låter du den kallna i lagen först. Jag gjorde laxen dagen innan den skulle serveras och lät den då ligga kall i lagen över natten.

Servera med kokt eller pressad potatis, citronklyftor och kokta sockerärtor.

Mammas laxsås
Denna sås har min syster och jag gillat sedan vi var små. Det finns många andra goda såser/tillbehör man kan ha till också, men dyker någon ny upp frågar min syster alltid vart "mammas sås" är. Nu när hela familjen var samlad i helgen tyckte mamma att det var bäst att göra "sin laxsås".

Gör så här
Blanda hälften/hälften vispad grädde och gräddfil. Klicka i majonäs och chilisås efter tyckte och smak. Krydda med italiensk salladskrydda och dill.



Inga kommentarer: